INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Zebra.

 De zebra wordt soms gezien als de Afrikaanse versie van het paard, hoewel het dier wild is en verre van gedomesticeerd. Zebra's ezels en paarden behoren allemaal tot dezelfde familie, Deze familie heet eenhoevige want dit is de enige familie op de wereld die één hoef aan de voet heeft. Van deze familie is de Zebra het enige wilde dier nog. Vroeger hebben ze wel eens geprobeerd om Zebra’s tam te maken zodat je ze net als een paard kon gebruiken. Ze zijn erg vriendelijk maar als ze iets moeten, zijn ze erg agressief en eigenwijs. Ook zijn de Zebra’s kleiner en niet sterk genoeg om een kar te trekken of om op te rijden. Zo komt het dat een Zebra nog steeds een wild dier is. De zebra leeft in het wild in Afrika. Het is een planteneter; hij eet vooral oud, hoog gras, maar soms ook blaadjes en struikjes. Het eet de hele dag door. In de regentijd is er genoeg gras, maar als het erg droog is, moeten ze soms grote afstanden lopen om aan eten te komen. 

De Zebra drinkt 1 of 2 keer per dag, maar kan ook 2 dagen zonder drinken. Zebra’s leven altijd met elkaar in een groep en is daarom een kuddedier. Eén groep bestaat vaak uit 15 zebra’s. Ongeveer 6 merries met veulentjes en een paar hengsten. Soms zie je meerdere groepen met elkaar. In zo’n groep is altijd agressief gedrag. Hengsten gaan dan op hun achterpoten staan en trappen en bijten elkaar. Dit doen ze om te laten zien wie de baas is en om indruk te maken bij de merries. Een merrie heeft maar een paar dagen per jaar zin om te paren, dit kan een hengst ruiken aan haar plas en moet er dan snel bij zijn. Een merrie is tussen de 11 en 13 maanden zwanger en krijgt bijna altijd één jong. Als het veulentje geboren wordt gaat zij zich een paar dagen afzonderen. Het veulentje weegt bij de geboorte ongeveer 35 kilo en heeft bruine strepen. Binnen 10 minuten kan het op zijn benen staan en binnen 1 uur kan het lopen en rennen. Het veulentje heeft lange benen anders valt hij te snel op voor de roofdieren. Al na een paar dagen herkent hij zijn moeder aan haar strepen. Na een maand eet hij gras, na 4 maanden krijgt hij zijn echte strepen en ongeveer een jaar lang drinkt hij bij zijn moeder. 

Zo’n groep zebra’s leeft ook vaak samen met andere dieren zoals gnoes en struisvogels. Zebra’s kunnen goed horen en ruiken, gnoes goed ruiken, en struisvogels goed zien. De zebra heeft zelfs 2 organen om mee te ruiken. Behalve zijn neus heeft hij ook het orgaan van Jacobsen. Dit is een orgaan dat boven in zijn mond zit en als hij zijn bovenlip optrekt dan gebruikt hij dit orgaan om mee ruiken. Het is het veiligst voor de zebra om bij de groep te blijven, want er is vaak wel één dier die de vijand hoort,ziet of ruikt. Als een zebra bedreigd wordt gaat hij op de vlucht. Hij kan heel hard lopen; wel 60 km per uur. De grootste vijand is de leeuw. Een leeuw sluipt vaak heel stil naar de zebra toe en als hij dichtbij is bijt hij de zebra in de nek. Als de zebra zijn vijand wel op tijd ziet, kan hij zichzelf goed verdedigen. Met zijn tanden probeert hij te bijten, met zijn achterpoten schopt hij alle kanten op en zo kan hij dan goede trappen uitdelen. Met een goeie trap kan hij de kaak van een leeuw verbrijzelen en een hyena ermee doden. 

Zijn strepen zijn ook belangrijk. Als een zebra in een groep staat kan een roofdier moeilijk zien, waar de ene zebra eindigt en de andere begint. Wanneer het heel heet is, is het nog moeilijker.De lucht gaat dan door de warmte trillen en dan is de zebra helemaal niet meer goed te zien voor een roofdier. Je denkt dat alle zebra’s op elkaar lijken, maar toch zijn ze allemaal anders. De strepen gewoonlijk zwart op wit, hebben een geografische variatie en zebra's die dichter bij de evenaar leven zijn sterker gestreept. Aan de strepen kun je ook de 3 soorten zebra’s herkennen.Je hebt de Grevy-zebra, de Bergzebra, en de Steppenzebra.
De zebra is een paardachtige afkomstig uit het midden en zuiden van Afrika. Zebra's {met name de steppezebra's} lijken op een wit paard met zwarte strepen. Bij de steppezebra of de gewone zebra lopen de strepen door op de buik, bij de andere soorten is de buik wit. Elke zebra heeft een uniek strepenpatroon. Over het waarom van het streepjespatroon bestaat discussie. Sommigen menen dat het streepjespatroon verwarrend werkt voor de leeuw, de grootste vijand van de zebra. Doordat de leeuw kleurenblind is zouden de dansende streepjes hem kunnen verwarren. Andere wetenschappers zien er een afweermechanisme in tegen de tseetseevlieg, of een louter sociaal herkenningssymbool.



Leuk om te weten:

Sommige zebra’s hebben darmen die wel 17 keer zo lang zijn als hun eigen lichaam.
Deze lange darmen hebben ze nodig om het taaie, droge gras te verteren. 
De zebra kan in het wild 25 jaar worden en in de dierentuin 40 jaar oud.
Het geluid wat een zebra maakt zit tussen het hinniken van een paard en het balken van een ezel. Met poep en plas geeft een zebra het gebied aan waar hij de baas is.
Ook een zebra heeft gezichtsuitdrukkingen.


  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 14-09-2007 14:31 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.