INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Struisvogel.

Volwassen mannetjes kunnen meer dan 2,5 meter lang en 155 kilogram zwaar worden; vrouwtjes zijn iets korter en lichter. Struisvogels hebben krachtige, lange en onbevederde poten. Er zijn twee tenen, waarvan de ene is uitgegroeid tot een soort hoef. Een struisvogel kan snelheden tot 65 kilometer per uur behalen en kan gevaarlijk trappen als het dier in gevaar is. 

Het lijf van een struisvogel is bedekt met veren {geen dons}. Het mannetje is voor het grootste deel zwart, maar heeft witte vleugels en een witte staart. Het vrouwtje is hoofdzakelijk bruin. Struisvogels hebben een relatief kleine kop, maar erg grote ogen. De lange nek vertegenwoordigt bijna de helft van de lichaamslengte. De mannetjes hebben een harem van drie tot vijf vrouwtjes. In het paarseizoen vechten de mannetjes met hun sterke poten om het mooiste vrouwtje. Het vrouwtje legt in een eenvoudig grondnest 15 tot 60 witte eieren, die de ouders gezamenlijk uitbroeden gedurende ongeveer 40 dagen. De eieren van de struisvogel zijn groter dan die van ieder ander dier: ze hebben een grootte van wel 15 bij 12 centimeter en een gewicht van 1,3 kg. Hierdoor is het ei van de struisvogel ook de grootste cel van het ganse dierenrijk {als het bevrucht is en net gelegd}. Struisvogels leven in groepen van vijf tot vijftig dieren, tezamen met andere savannedieren. 

Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel. Als vijanden nabij komen kan een struisvogel opmerkelijk gedrag vertonen, namelijk met de nek languit op de grond liggen om zo minder op te vallen. Het is echter niet zo dat struisvogels hun kop in het zand steken. Struisvogels worden op sommige boerderijen gefokt voor hun vlees en hun veren. Deze laatste worden voor luxueuze kleding en tooien gebruikt. Tevens levert de huid soepel leer. Er is vroeger wel geŽxperimenteerd om de dieren als lastdier of voor struisvogelraces in te zetten, aangezien ze een snelheid van 65 km per uur kunnen halen, maar hiervoor bleken ze niet geschikt. Struisvogels zijn namelijk snel moe en gemakkelijk afgeleid.

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 14-09-2007 14:23 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.