INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Olifant.

 De reuzen van de savanne´s werelds grootste landzoogdier heeft een enorme invloed op de Afrikaanse aanblik. kuddes olifanten marcheren net zo makkelijk door bos als over grasland, waarbij ze vrijwel alles op hun weg verslinden. Met een gewicht van ongeveer 7 ton, heeft een volwassen olifant ongeveer 300 kilo voedsel en 100 liter water per dag nodig en hij is niet erg kieskeurig over de herkomst er van. Maar door het afschrapen van boomschors, ontwortelen van struikgewas en het eten van tonnen gras heeft de olifant niet uitsluitend een positief effect op de omgeving. Milieubeschermers hebben dit door schade en schande geleerd: nadat ze de olifant eenmaal voor uitsterven hadden behoed, zijn er herstelde populaties ontstaan die grote stukken savanne verwoesten. Hierdoor zijn de beschermers vaak gedwongen olifanten selectief af te schieten om het aantal beperkt te houden. 

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 19-04-2007 10:24 

Švriendenvanafrika.nl     Švriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.