INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Neushoorn. 

Neushoorns bestaan al sinds de prehistorie (60 miljoen jaar geleden). In die tijd bestonden er 165 verschillende soorten. Deze kwamen zelfs in Europa voor. Tegenwoordig leven er nog maar vijf soorten neushoorns, de witte, de zwarte, Indische, Javaanse en Sumatraanse neushoorn. De zwarte neushoorn leeft in het zuiden van Afrika en Kenia { er zij er nog maar 2700 van}. Alle neushoornsoorten leven in hun eentje, behalve de witte neushoorn. Die is wat dat betreft een buitenbeentje. Witte neushoorns zijn in vergelijking met andere soorten neushoorns heel sociaal. De vrouwtjes van de witte neushoorns leven in groepen. Deze groepen bestaan uit 6 tot 7 dieren. Ze leven in gebieden van 9 tot 15 vierkante kilometer. Vrouwtjes van verschillende groepen zijn heel vriendelijk naar elkaar. Ze groeten elkaar met een neus aan neus begroeting. 

Net als Eskimo's. Het mannetje leeft alleen. In één groot leefgebied is één mannetje de baas. Zo'n gebied wordt territorium genoemd. De baas geeft de grenzen van zijn territorium aan met poep en plas. Er wonen ook nog andere mannetjes. Soms daagt een mannetje de baas uit. Hij wil dan zelf de baas zijn. Dat kan leiden tot wilde gevechten. Witte neushoorns zijn vriendelijker dan andere neushoornsoorten. Ze laten zich ook gemakkelijk afschrikken. Ze vluchten eerder, dan dat ze aanvallen. De witte neushoorn kan 40 kilometer per uur rennen. Als verdediging gaan ze met hun lijven tegen elkaar gedrukt en hun koppen naar buiten gericht staan. Zo kunnen ze zich verdedigen. Dit helpt goed tegen vijandelijke dieren. Maar helaas niet tegen de mens. De mens heeft immers een geweer.

 De witte neushoorn kan 45 jaar oud worden.Het vrouwtje kan jongen krijgen wanneer ze zes jaar oud is. De neushoornbaas van een territorium zal dan met haar paren. Hierna blijft hij nog twee dagen bij het vrouwtje. Als het vrouwtje drachtig wordt, duurt het 18 maanden voor er één jong geboren wordt. Vlak voor de geboorte zoekt de moeder een plekje op met veel schaduw en hoog gras. Daar kan ze rustig bevallen. Bij de geboorte weegt een neushoornjong ongeveer 65 kilo. Hij heeft nog geen hoorns en heeft zachte pootjes. Dat is als bescherming van de moeder. Anders zou het jong zijn moeder bij de geboorte pijn doen. Binnen één uur staat hij op zijn pootjes. 

Hij zoekt meteen zijn moeder om bij haar te kunnen drinken. De eerste twee maanden drinkt hij alleen moedermelk. Daarna eet hij soms een hapje gras mee. Na één jaar drinkt hij geen melk meer. Moeder en jong blijven nog wel twee jaar bij elkaar. Bij gevaar zoekt het neushoorntje bescherming bij zijn moeder. Hij gaat dan tussen haar voorpoten staan. Daar is het lekker veilig. Met moeder valt niet te spotten. Ze houdt iedereen op een afstand.Af en toe wordt de neushoorn aangevallen door een leeuw of krokodil. Maar zijn grootste vijand is de mens. Neushoorns zijn erg geliefd om hun hoorns. De mensen doden vele neushoorns om van hun hoorns medicijnen en voorwerpen te maken. Sommige mannen geloven dat ze van het eten van de vermalen hoorn beter gaan vrijen. Ook worden er handvaten voor dolken van de hoorn gemaakt. In de vorige eeuw ging het daarom erg slecht met de witte neushoorn. Nu gaat het alweer beter. Er leven 10.000 witte neushoorns in het wild. De witte neushoorn is daarom geen bedreigde diersoort meer. Wel moet hij nog steeds tegen stropers worden beschermd. 

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 14-09-2007 14:19 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.