INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Landschappen

 

Afrika is het op een na grootste werelddeel op aarde; het wordt in omvang slechts door AziŽ overtroffen. Met een oppervlakte van ruim 31 miljoen km2 is Afrika driemaal zo groot als Europa.De afstand van het noorden naar het zuiden bedraagt bijna 8000 km. Halverwege het continent loopt de evenaar, zodat een deel van Afrika op het noordelijk en het ander deel op het zuidelijk halfrond ligt. Tweederde van de oppervlakte van het werelddeel bevindt zich echter ten noorden van de evenaar.Daar word ook de grootste Oost -West afstand gemeten: 7600 km van Kaap Hafun in SomaliŽ tot Kaap Verde in Senegal.

Op het vasteland vertonen de landschappen op het eerste gezicht overeenkomsten met die van de andere zuidelijk geleden werelddelen Zuid-Amerika en AustraliŽ. In Afrika komen eveneens woestijnen, steppen, savannen en oerwouden voor. Afrika verschilt echter van deze werelddelen

door het ontbreken van lange bergketens. De overgang van het ene type landschap naar het andere verloopt in dit werelddeel dan ook geleidelijk.

Het landschap is in grote delen eentonig; grote gebieden bestaan uit plateaus en bekkens, waardoor de hoogteverschillen ondanks de gemiddelde hoge ligging van Afrika tussen de verschillende delen van het werelddeel gering zijn.

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 25-02-2007 23:15 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.