INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Klimaat.

Afrika ligt bijna geheel in de tropen. De aardgordel tussen de keerkringen op 23,5NB [Kreeftskeerkring] en 23,5ZB [Steenbokskeerkring]-en is daardoor het heetste van alle werelddelen. Voor het bepalen van de seizoenen en de klimaatzones in Afrika is de hoeveelheid neerslag belangrijker dan de temperatuur.In grote delen van Afrika blijft de temperatuur het hele jaar door vrij constant, maar er komen zowel bijzonder natte als extreem droge gebieden voor.

  Subtropisch klimaat. 

Het uiterste noorden van Afrika [met de kustgebieden van de landen Marokko, Algerije, TunesiŽ, LibiŽ en Egypte] heeft een Middellandse- Zeeklimaat [subtropisch] met hete,droge zomers en vochtige,koele winters. In het noordenwesten van Marokko en TunesiŽ valt in de bergen de meeste neerslag [gemiddeld 1500mm per jaar] Naar het oosten en zuiden toe neemt de neerslag echter af. In het Atlasgebergte kan het in de winter behoorlijk koud worden en sneeuwen. Ook in het uiterste zuiden van Afrika wordt een subtropisch klimaat aangetroffen, namelijk in het gebied rond Kaapstad; de temperaturen lopen hier in de zomer niet zo hoog op.

 Steppeklimaat.

Ten zuiden van het subtropisch gebied ligt in het noordwesten van Noord-Afrika een overgangsgebied tussen de subtropische klimaatzone en het woestijnklimaat van de Sahara. In dit overgangsgebied valt weinig neerslag tussen 600 en 300mm per jaar Ė en het is hier gedurende het hele jaar heet. De regentijd duurt kort, slechts drie maanden.Hetzelfde soort klimaat, het zogeheten steppeklimaat wordt bijna over de gehele breedte van Afrika ten zuiden van de Sahara woestijn aangetroffen.In dit gebied, dat bekend staat als de Sahel zone, liggen de meermalen door langdurige droogteperioden getroffen landen, Zoals MauritaniŽ, Senegal, Mali, Boerkina Faso, Niger, Tjaard en Soedan. Een groot gebied in de Hoorn van Afrika met de landen EthiopiŽ, SomaliŽ en Djibouti heeft eveneens een steppeklimaat en ook een groot deel van zuidelijk Afrika

  Woestijnklimaat.

Het grootste deel van Noord-Afrika ligt in de Sahara. Hier valt jaarlijks gemiddeld minder dan 300mm regen per jaar. De temperaturen kunnen hier overdag heel hoog oplopen en s nachts sterk dalen, soms is er een verschil van meer dan 30 graden tussen dag en nacht. Langs de oostkust van de Hoorn van Afrika en langs de zuidwestkust van Afrika [Namib-woestijn] en in een groot deel van Zuid-Afrika en Botswana [Kalahari-woestijn en Karroo-woestijn] heerst ook een woestijnklimaat. Deze gebieden ontvangen net zo weinig neerslag als de Sahara, maar de temperaturen zijn hier lager. In de Kalahari-woestijn kan het zelfs flink vriezen.

  Savanneklimaat.

Ten zuiden van de Sahel-zone ligt een gebied waar meer regen valt, gemiddeld 600 tot 1200mm per jaar.

De regentijd duurt hier zes maanden. Dit gebeid staat bekend als de Soedan-zone en strekt zich uit van de westkust tot aan de Hoorn van Afrika. Het hier heersende klimaat wordt het Savanneklimaat genoemd. Ook grote delen van oostelijk Afrika [met de landen Oeganda, Kenia,en Tanzania] en zuidelijk Afrika hebben een savanneklimaat. In de noordelijke savannegebieden loopt de regentijd van maart/april tot september/oktober,in de zuidelijke savannen- die zich uitstrekken van Angola tot Mozambique en van de rivier de Kongo in het noorden tot de rivier de Zambesi in het zuiden regent het van november tot mei. Het deel van Oost-Afrika ten zuiden van de Hoorn van Afrika kent twee regenperioden en twee droge perioden. In het hier gelegen bergland bestaan in tegenstelling tot de meeste andere gebieden in Afrika duidelijke temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen. Alleen op de hoger gelegen hellingen is de temperatuur constant en laag; er komt eeuwige sneeuw voor op de Kilamanjaro, mount Kenia en Margherita Peak [in het Ruwenzori-gebergte]. De kust in het zuidoosten van Afrika heeft een gematigd regenrijk klimaat.

  Equatoriaal klimaat.

Het gebied rond de evenaar ontvangt de meeste regen, ten zuiden van de noordelijke savannen van de Soedan-zone tot aan de evenaar en ten Noorden van de zuidelijke savannen tot aan de evenaar neemt de neerslag toe van 1200mm tot 2500mm in het zeer warme gebied bij de evenaar [ met daarin  het Kongo- of Zaire-bekken] de equatoriale zone of tropisch regenwoudzone valt het hele jaar door regen. Een deel van de westkust [van Guinee Bissau tot aan SiŽrra Leone] en de oostkust van het eiland Madagaskar hebben eveneens een zeer regenrijk tropisch klimaat.

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 01-03-2007 15:14 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.