INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Inleiding.

Het werelddeel Afrika roept bij velen beelden op van grote armoede en hongersnood en gewelddadige politieke geschillen. Beelden die nog worden versterkt door het dagelijkse nieuws uit Afrika in de kranten en tv. Economisch gezien is Afrika inderdaad een arm werelddeel. Hoewel meer dan 15% van de wereldbevolking in Afrika woont, zo is Afrika een rijk werelddeel dat rijk is aan grond en delfstoffen zoals goud, platina, kobalt, chroom, uranium, en andere delfstoffen en mineralen.

De prijzen die voor de Afrikaanse grondstoffen worden betaald worden bepaald door de internationale handel. Multinationale ondernemingen uit rijke industrielanden bezitten of exploiteren met name in zuidelijk Afrika nog vele mijnen, plantages en industrie. Andere factoren die een rol spelen zijn de droogte met als gevolg miljoenen vluchtelingen en de politieke situatie in vele Afrikaanse landen.

Politiek gezien worstelen de meeste Afrikaanse landen met hun koloniale verleden. Vrijwel alle landen werden pas ver na de Europese koloniale machten onvoldoende op zelfstandigheid voorbereid. Aanvankelijk werd na de dekolonialisatie een democratisch bestuur gevormd, naar het voorbeeld van de betreffende koloniale macht. Maar vandaag de dag vinden we daar nog maar weinig van terug.

In veel gevallen heeft het democratisch systeem plaats gemaakt voor een militaire dictatuur of voor een partijstaat. Het koloniale verleden van de kolonies werden de grenzen vaak willekeurig bepaald, met gevolg dat de grenzen of dwars door stamgebieden heenliepen of elkaar vijandig gezinde stammen in 1 land verenigden.

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 07-03-2007 09:49 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.