INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Gnoe.

De gnoe, die is ingedeeld bij de antilopen,kan met geen enkel ander dier worden verward. Zijn wonderlijk silhouet lijkt te zijn samengesteld uit delen van andere dieren: de voorkant van een rund, met een buitensporig grote kop met de horens van een muskusos en de baard van een bok, de ingevallen romp van een zeboe en ten slotte, de ranke poten, manen en staart van een paard. De stevige schoften staan veel hoger dan het kruis en de rug loopt dan ook schuin af. Het vrouwtje onderscheidt zich uiterlijk alleen van het mannetje door het iets geringere formaat en de kleinere horens. De vacht van het volwassen dier is mat leigrijs, met een donkerder streeptekening die naar het kruis toe vager wordt, De bovenkant van de snuit, de manen en het uiteinde van de staart zijn bruin. De gnoes behoren tot de zeldzame zoogdieren van de Afrikaanse savannen die niet door de mens worden bedreigd. Er zij twee soorten, de zeldzame witstaart gnoe en de blauwe gnoe, waarvan alleen al op de Serengeti vlakte ruim een miljoen exemplaren rondtrekken. De grote kudden gnoes omvatten verscheidene duizenden dieren. Buiten de bronsperiode kennen deze kudden geen echte sociale structuur. Gnoes zijn dagdieren die 's ochtends en 's avonds het meest actief zijn. Totdat de regentijd hen in kudden over de grasvlakten verspreidt, grazen ze de gehele dag door, behalve wanneer de hitte hen dwingt te rusten. De gnoe voedt zich hoofdzakelijk met grassen die in de savanne voorkomen. Nu en dan plukt hij ter afwisseling ook enkele vetplanten of wilde meloenen,of bladeren van struiken. De keuze van de gnoe hangt niet af van de talrijkheid van de planten, maar van zijn persoonlijke voorkeur. De gnoe rukt de planten niet los maar snijdt ze met zijn tanden af en slikt ze ongekauwd in. In het droge seizoen wordt de savanne verschroeid door de zon en wordt het voedsel schaarser, De gnoe vult zijn menu dan aan met andere grassen, ter compensatie van het schaarser worden van de soorten van zijn voorkeur. Zijn voedingspatroon is dan gevarieerder dan in de regentijd. De gnoe laaft zich over het algemeen 's morgens en 's avonds wanneer er water in de buurt is, maar kan 2-5 dagen zonder drinken. Hij is echter afhankelijker van water dan andere planteneters op de savanne:de gnoe is altijd binnen de 15 km te vinden van een drinkplaats daarna komt men geen gnoes meer tegen.

 

 

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 13-04-2007 04:03 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.