INLEIDING

REIZEN DOOR AFRIKA

GEOLOGIE

ER WAS EENS

PLANTENWERELD

WELWITSCHIA

LOBELIA

DIERENWERELD

NEUSHOORN

ZEBRA

STRUISVOGEL

KROKODIL

AYE AYE

LEEUW

NIJLPAARD

GIRAFFE

FLAMINGO

JACHTLUIPAARD

OLIFANT

GNOE

GORILLA

WILDE HOND

SHOEBILL

DE SEIZOENEN

KLIMAAT

LANDSCHAPPEN

SLENK

GEBERGTEN

SCHILD

PLATEAUS EN BEKKENS

RIVIEREN

WOESTIJNEN

MEREN

ZOUTMEREN

VOLKEN IN AFRIKA

BERBERS

MASAI

DINKA

INFORMATIE GAMBIA

GALERIJ DIEREN

GALERIJ

STARTPAGINA

 

 

 

Flamingo. 

In Afrika leven miljoenen vogels vooral bij de meren in de Oost Afrikaanse slenk, zoals bij het Nakurumeer in Kenia. De meest voorkomende soort is de kleine of Afrikaanse flamingo. De flamingo"s broeden vooral in het Natronmeer op de grens van Tanzania en Kenia. De vogels bouwen hun kegelvormige nesten van de modder in dit meestal grotendeels droogstaande meer. Een andere belangrijke broedplaats is de Etosha Pan in het gelijknamige natuurreservaat in NamibiŽ. De kleine flamingo"s voeden zich hoofdzakelijk met blauwgroene algen, die ze met hun snavel uit ondiepe delen van meren en poelen scheppen.

 De grote ondersnavel van de flamingo is halverwege schuin naar beneden gebogen en bevat een filter, waardoor het water wegloopt en de algen achterblijven. Deze algen worden volop gevonden in meren die een hoog gehalte aan loogzout hebben zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde Nakurumeer en de Abemeer in Djibouti. Een flamingo moet elke dag 10% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel tot zich nemen, het is daarom niet verwonderlijk dat ze in groten getale bij deze meren worden aangetroffen. Bij het Nakurumeer kan men soms meer dan 500.000 flamingo"s bij elkaar zien. Het geen niet alleen een prachtig gezicht is als ze rustig in het water staan om naar voedsel te zoeken, maar ook als ze bij gevaar massaal opvliegen. Een andere vogel die vaak bij deze meren wordt aangetrokken is de pelikaan, die in diepere delen met zijn schepnetachtige ondersnavel vissen vangt.  

 

 

  gerdavanderzwan@hotmail.com

Laatst bijgewerkt: 19-04-2007 10:38 

©vriendenvanafrika.nl     ©vriendenvanafrika.com

ALL RIGHTS RESERVED.